Private Lease: De Voordelen & Nadelen

Nederland is een welvarend land en er rijden dan ook een groot aantal nieuwe auto’s op de weg. Dat is een duur grapje, want een nieuwe auto kent een gemiddelde prijs van 35.000 euro. Een groot deel van de bevolking heeft dat bedrag niet klaarliggen, maar wel de wens om in een nieuwe auto te rijden.

In dat geval is leasen de beste optie. Enkele jaren geleden was leasen alleen nog mogelijk voor bedrijven, maar private lease heeft alles op zijn kop gezet. Iedereen kan nu in aanmerking komen voor een leaseauto.

Mocht je private lease overwegen, lees dan eerst de voordelen en de nadelen eens aandachtig door.

Contract voor meerdere jaren

In 2014 reden er rond de 20.000 Nederlanders in een private leaseauto, binnen een periode van vier jaar steeg dat aantal naar 150.000 auto’s. Dat kwam ook grotendeels doordat de ANWB zich ging richten op deze relatief nieuwe markt. De populariteit steeg enorm en ook de andere bedrijven wilde hun slag slaan. De leaseauto’s kwamen ook snel voorbij bij de MediaMarkt en de Hema.

Vanzelfsprekend kon je ook al terecht bij de lokale autodealers. De prijs van een leaseauto is ook afhankelijk van de contractduur. Hoe langer het contract duurt, des te beter de prijs.

Een contract kan worden afgesloten voor een periode van één jaar, maar ook vijf jaar. In die periode zal er maandelijks een bedrag worden afgeschreven van jouw bankrekening. De benzinekosten zal de gebruiker van de leaseauto ook zelf moeten betalen.

Voordelen van private lease

Private lease is zoals de naam al zegt autolease, maar dan voor de particulieren. Je krijgt de auto tot je beschikking voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld drie tot vijf jaar. De auto is en blijft van de leasemaatschappij.

Dat biedt ook veel voordelen, want je hoeft geen rekening te houden met de verzekeringen, schadeafhandeling en de wegenbelasting. Deze kosten zitten allemaal inbegrepen in de prijs, dat geldt overigens ook voor het onderhoud van de auto.

In de meeste gevallen zal de leasemaatschappij ook hulp bij pech en vervangend vervoer aanbieden.

De meeste personen die kiezen voor een private leaseauto die hechten ook veel waarde aan de schadeafhandeling. De schadekosten kunnen hoog oplopen en dat is nooit prettig. Dat soort kosten komen altijd onverwacht en niet iedereen heeft dergelijke bedragen klaarliggen.

Ondanks het feit dat er niet direct een hoog bedrag neergelegd hoeft te worden voor een nieuwe auto, letten wij ook op de prijs bij een leaseauto. De populairste leaseauto’s zijn namelijk redelijk klein, zoals een Peugeot 108 en de Kia Picanto.

Nadelen van private lease

Er zijn voordelen genoeg, maar er zijn ook enkele nadelen die om de hoek komen kijken bij private lease. Je moet jezelf bijvoorbeeld niet blindstaren om unieke aanbiedingen. Het maandbedrag lijkt laag, maar dat heeft zo zijn redenen.

De contractduur bedraagt bijvoorbeeld vijf jaar of je mag maximaal 10.000 kilometer per jaar rijden. Er zijn ook leasemaatschappij die hoge kosten rekenen voor de gebruikers die over de 10.000 kilometer heengaan. Die moeten bijvoorbeeld 0,30 euro per extra kilometer neerleggen en dat kan flink aantikken.

Je kan een leasecontract vaak ook niet zomaar beëindigen, je moet de volledige vijf jaar volmaken. Lukt dat niet, dan kost dat wellicht veel extra geld.

Wil jij in de nabije toekomst een huis gaan kopen, dan zal je hoogstwaarschijnlijk een hypotheek moeten afsluiten. In dat geval kan je beter niet kiezen voor een private leaseauto, aangezien dat zal worden meegenomen bij een hypotheekaanvraag. Het is dan beter om voor een leenauto of een leuke tweedehands auto te kiezen.

Wat is de populairste private leaseauto?

Vrijwel alle soorten auto’s zijn beschikbaar als private lease. De populairste auto van het moment is de Volkswagen Up. Deze kleine stadsauto kost rond de 225 euro per maand, dat is dus ook inclusief de verzekeringen en wegenbelasting.

e mag tot 15.000 kilometer per jaar rijden en dat met een driejarig contract. De Volkswagen Up verbruikt slechts 1 op 20 en is ook erg zuinig. Andere populaire auto’s om te leasen zijn de Renault Clio, Kia Rio, Seat Mii en de Kia Picanto.

Mocht je liever een grotere auto willen leasen tegen een lage prijs, dan kan je een kijkje nemen naar de occassion private lease.

Plaats een reactie