17 Side-Hustles Voor Een Extra Inkomen

Extra geld verdienen is voor velen geen overbodige luxe. Het leven word duurder en we zouden allemaal graag wat meer te spenderen hebben zonder in te leveren op onze huidige levensstijl.

Met een side-hustle zorg je voor dat extra geld. Het is een ideale manier om geld te verdienen buiten je reguliere inkomstenbron op de momenten dat het jou uitkomt.

Maar welke side-hustles zijn interessant? En welke past bij jou? In dit artikel delen we 17 gave side-hustles waarmee jij direct kunt beginnen.

17 Side-hustles voor extra geld

De volgende 17 side-hustles zijn ideaal om een extra inkomen te verdienen. Neem de lijst door en kijk welke methodes het beste bij jou passen en begin vandaag nog.

1. Start een blog

Een blog is een geweldige manier om extra geld te verdienen. Je kunt een blog starten over onderwerpen die je zelf interessant vind of waar je gepassioneerd over bent. Zo is het leuk én levert het je geld op.

Geld verdienen met een blog kan met verschillende verdienmodellen:

 • Affiliate marketing
 • Advertenties van Google Ads of Ezoic
 • Het verkopen van eigen producten
 • Links/gastartikelen verkopen

2. Teksten schrijven voor geld

Teksten schrijven is een interessante manier om geld te verdienen. Er is veel vraag naar teksten en het schrijven van teksten is voor veel mensen een taak die vrij simpel uit te voeren is.

Opdrachten om teksten te schrijven vind je via verschillende websites en platformen:

 1. SiteDeals
 2. TextBroker
 3. Trustoo
 4. Hoofdkraan

De verdiensten met deze methode zijn afhankelijk van meerdere factoren. Meestal worden tekstschrijvers betaald per woord, startend bij de 2-3 cent per woord. Dat klinkt als niets maar vergeet niet dat een tekst vaak uit 800 woorden of meer bestaat en je dus 16 tot 24 euro voor zo’n tekst krijgt.

3. Teksten redigeren en controleren

Als teksten schrijven niet jouw ding is kun je er ook voor kiezen om teksten te controleren en redigeren.

Je controleert dan teksten die door anderen geschreven zijn op spel- en grammaticafouten. Afhankelijk van de opdracht markeer je woorden en zinnen die niet kloppen of je past ze direct zelf aan zodat je opdrachtgever daarna de tekst direct kan gebruiken.

4. Teksten vertalen

Spreek en schrijf je een tweede of zelfs meer talen? Dan is het vertalen van teksten ook interessant voor jou!

Net als dat er veel vraag naar het schrijven van teksten is, is ook het vertalen van teksten populair. Veel bedrijven willen graag hun business uitbreiden naar het buitenland en hun bestaande teksten en content laten vertalen voor andere markten.

Vertaalwerk levert al snel 5 tot 10 cent per woord op (een stuk meer dan het schrijven van teksten). Met een tekst van 500 woorden verdien je dan al 25 euro. het gemiddelde uurloon voor een vertaler is 50 euro wat erg lekker is!

5. Spullen verhandelen op marktplaatsen

Misschien wil je helemaal geen uitvoerende klusjes doen maar liever van geld meer geld maken. Het handelen op marktplaatsen is dan echt wat voor jou.

Je kunt ervoor kiezen je eigen huis op te ruimen en deze spullen door te verkopen. Dat kan je prima geld opleveren maar je kunt niet oneindig je eigen spullen verkopen. Een andere optie is door zelf spullen in te kopen en deze met een winst door te verkopen.

Er zijn op Marktplaats genoeg mensen die snel geld nodig hebben. Je kunt de spullen die zij aanbieden voor leuke bedragen opkopen en deze met winst via Marktplaats doorverkopen.

6. Betaalde enquêtes invullen

Betaalde enquêtes is een andere manier om af en toe extra geld te verdienen. Het levert geen grote bedragen op maar je kunt wel op een heel laagdrempelige manier elke maand opnieuw geld verdienen.

Via sites als PanelClix, I-Say en Toluna kun je per ingevulde enquete betaald worden of punten verdienen in ruil voor cadeaubonnen.

7. Start een affiliate website

Affiliate websites zijn populair momenteel. Dat heeft een reden: ze leveren (goed) geld op.

Dat maakt zo’n site ideaal als een side-hustle. Je kiest een niche/onderwerp, maakt passende content en promoot zo producten van andere verkopers in deze content. Als iemand iets via jouw site koopt ontvang jij een commissie.

Affiliate sites kun je over vrijwel elk denkbaar onderwerp starten. Het slimste is om een onderwerp te kiezen waar je zelf genoeg vanaf weet of interesse in hebt. Zo weet je precies wat voor content belangrijk is voor je website en kun je vanuit je eigen kennis schrijven.

Een klein nadeel aan affiliate marketing is dat het een long-term spelletje is. Vaak verdien je pas na enkele maanden je eerste geld. De plus hiervan is dat zodra je website begint te lopen deze blijft lopen en elke maand opnieuw geld zal opleveren.

8. Start een webshop

Ook webshops kunnen prima als side-hustle gerund worden. Je hoeft namelijk niet de nieuwe Bol of Coolblue te worden.

Een kleine(re) webshop kan prima geld opleveren zonder dat het je veel tijd kost. Verkoop producten waar je zelf affiniteit mee hebt of doe onderzoek naar producten die goed verkopen.

Als je gebruik maakt van een dropshipping leverancier hiervoor hoef je alleen nog de webshop zelf te runnen zonder je bezig te houden met voorraad en pakketjes verzenden. Je kunt dan je volledige focus leggen op het draaien- en groeien van je shop.

9. Wordt een virtuele assistent

Een virtuele assistent ondersteund andere ondernemers met taken die op afstand uitgevoerd kunnen worden. Dit kan werkelijk van alles zijn.

Veel voorkomende taken van een virtuele assistent zijn:

 • Basis administratieve taken
 • Telefoontjes aannemen
 • Emails versturen en beantwoorden
 • Website bijhouden
 • Social media management
 • Agenda management

Dit soort taken kosten ondernemers veel tijd waar ze in verhouding tot ondernemen weinig voor terugkrijgen. Daarom kiezen steeds meer ondernemers ervoor om een virtuele assistent te huren voor deze werkzaamheden.

10. Schrijf en verkoop een ebook

Ebooks zijn al jaren een populair product voor consumenten. Met name zelfhulp- en persoonlijke ontwikkeling ebooks doen het goed.

Deel jouw kennis en ervaring over een specifiek onderwerp in een ebook en bied deze online aan. Het mooie is dat je aan een ebook eenmalig werk hebt en daarna onbeperkt kopieën van je ebook kunt doorverkopen. Ook kun je dit soort digitale producten automatisch laten versturen naar je klant nadat ze de betaling voltooid hebben.

Het schrijven van een ebook is trouwens minder spannend dan je denkt. Het is belangrijker dat jouw verhaal waarde bied voor de lezers dan dat je ebook er op en top uitziet en volledig professioneel geschreven is.

11. Maak een online training

Misschien vind je een ebook net iets te saai of beperkt. Ga dan een stapje verder en bied jouw kennis en ervaring aan in een online training.

Net als met ebooks doen trainingen over persoonlijke ontwikkeling en andere zelfhulp onderwerpen het erg goed.

Vaak bestaan online trainingen uit meerdere video’s. Je kunt hier ook meer voor vragen dan voor een ebook. Mocht je toch niet zo comfortabel zijn met video’s opnemen dan kun je ook schermopnames maken, slide-video’s gebruiken of zelfs een tekst-based training maken.

Net als met ebooks kun je jouw klanten automatisch toegang geven nadat ze betaald hebben. Zo heb je geen omkijken naar het leveren van je product.

12. Print on demand shop

Ben je grafisch aangelegd of heb je toffe ideeen voor bedrukte producten? Print-on-demand is dan een geweldige side-hustle voor jou.

Met Print-on-demand verkoop je bedrukte spullen zoals kleding, mokken en andere producten. Het werkt vergelijkbaar met dropshipping:

 1. Je zet een webshop op waar je jouw aanbod plaatst
 2. Zodra iemand iets besteld wordt deze order doorgezet naar de POD aanbieder
 3. Deze drukt op dat moment het specifieke product met jouw ontwerp
 4. Daarna verstuurt het POD bedrijf het product naar jouw klant

Op deze manier kun je jouw designs aanbieden op bedrukte producten zonder dat je voorraad in hoeft te kopen en grote investeringen hoeft te maken.

Met een origineel plan en concept kun je hier een interessant extraatje mee verdienen. Elke maand opnieuw.

13. Bouw websites om door te verkopen

Websites bouwen en doorverkopen kan ook een interessante side-hustle zijn. Het bouwen van websites is makkelijker dan ooit tevoren en de vraag is groter dan ooit tevoren.

Via sites als SiteDeals en WebsiteteKoop kun je jouw gemaakte sites aanbieden. Via Google vind je soortgelijke platforms en bedrijven die websites opkopen.

De grootste waarde bij websites zit hem in de content, zorg er dus vooral voor dat je websites goede (en het liefste veel) content hebben. Qua uiterlijk hou je het simpel en strak zonder al te veel toeters en bellen.

14. Doe mee aan referral programma’s 

Veel bedrijven hebben referral programma’s wat vergelijkbaar is met affiliate marketing. Als je hier nieuwe klanten of gebruikers aanbrengt (referrals) ontvang je een vergoeding per nieuwe klant/gebruiker.

Je krijgt een unieke, persoonlijke referral link welke je via een eigen website, e-mail of social media kunt delen.

15. Maak en verkoop (stock)foto’s

Is fotografie helemaal jouw ding? Ga dan foto’s maken welke je online via platforms tegen betaling kunt aanbieden!

Er zijn honderden websites waar anderen tegen betaling foto’s kunnen kopen om vervolgens voor commerciële doeleinden te gebruiken. Dit noemen ze ook wel stockfoto’s.

Fotografen kunnen hun foto’s aanbieden op dit soort sites en ontvangen dan 50 tot 80% van de opbrengst. Het mooie is dat je hiervoor niet eens een professionele fotograaf hoeft te zijn. Ook hobby fotografen kunnen dit gewoon doen.

16. Honden uitlaten voor anderen

Wordt jij helemaal blij van honden? Ga dan honden uitlaten tegen betaling.

Zeker na de coronacrisis zijn er veel nieuwe hondeneigenaren bij die inmiddels weer grotendeels buiten de deur leven en naar hun werk moeten. Er is (veel) minder tijd voor hun huisdier en deze moet wel minstens 2x per dag uitgelaten worden.

En wat te denken van oudere mensen die minder goed te been zijn maar wel een viervoeter rond hebben lopen?

Er zijn allerlei platforms waar je jezelf kunt aanbieden om tegen betaling een lekkere wandeling te maken honden van anderen te maken. Een paar van dit soort sites zijn Hondjeuitlaten.nl en Hondenoppas.nl

Ook kun je jezelf hiervoor aanbieden via lokale advertentieborden zoals bij de supermarkt.

17. Start een YouTube kanaal

Als je het maken van video’s wel interessant vind of dit al soms doet kan een YouTube kanaal een side-hustle zijn die je veel gaat opleveren. Mensen kijken vaker en meer video’s, waar het ook over gaat.

Je hoeft niet de zoveelste Youtube vlogger te worden zoals de bekendere namen. Een kanaal met praktische en nuttige info over een specifiek onderwerp word veel sneller succesvoller dan wanneer je een ‘algemene’ vlogger bent.

Ook hoef je niet eens jezelf te filmen om succesvol te worden. Je kunt video’s maken van schermopnames of zelfs slide-videos maken: een powerpoint slide achtige video waarin je informatie deelt die voor een bepaalde groep behulpzaam is.

Plaats een reactie